Blans mandula jellemzői és előnyei
A héj eltávolítása után a mandula belső, fehér része válik láthatóvá, így a blansírozott mandula egyenletes, világos színű. Selymesebb, puhább textúrát nyer, ezért sok receptnél kifejezetten előnyös lehet, például krémes állag vagy egységes szín elérésekor.
Hasonlóan a többi mandulaváltozathoz, a blansírozott mandula is magas egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. Ezek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez. A blansírozott mandula is körülbelül 20%-ban fehérjéből áll, így növényi fehérjeforrásként kiemelt szerepet tölthet be vegetáriánus vagy vegán étrendekben.
Jelentős mennyiségű E-vitamint, magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz, ezzel támogatva az immunrendszert, az idegrendszert és a csontok egészségét. Bár a héj eltávolításával a rosttartalom egy része csökken, a blansírozott mandula még így is tartalmaz élelmi rostokat, amelyek segítik az emésztést és elősegítik a hosszabb teltségérzet kialakulását.
A héj eltávolítása enyhébb, édeskésebb ízélményt biztosít, ami sokféle ételben jól érvényesül. Kiválóan harmonizál édes és sós fogásokkal egyaránt. A blansírozásnak köszönhetően már nem szükséges a mandula héjának kézi eltávolítása, így időt takaríthatunk meg a konyhában. Egyszerűen darálható, aprítható vagy akár egészben is felhasználható, attól függően, mire van szükségünk.
Felhasználás
A selymes, hófehér mandulák ideálisak sütemények, torták, bonbonok vagy különféle krémek díszítésére. Marcipán, nugát vagy más mandulaalapú krémek készítésekor a blansírozott szemek könnyen felhasználhatók, és egységes színt biztosítanak. A blansírozott mandula finomra darálva kiválóan alkalmas levesek, mártások vagy főzelékek sűrítésére, selymesebb állagot kölcsönözve az ételnek. Megmarad a mandulás aroma, ám a héj textúrája nem zavarja a krémességet.
Egészben vagy aprítva ropogós kiegészítést nyújt salátákhoz, zöldséges ételekhez vagy rizottókhoz. Tökéletes húspótlóként is megállja a helyét, például zöldségek töltelékeként. Natúr formában vagy enyhén pirítva önmagában is kitűnő snack. Gyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel, más magvakkal vagy csokoládéval keverve ízletes ropogtatnivaló készíthető.