Sós, pörkölt földimogyoró jellemzői és előnyei
A sós pörkölt földimogyoró valójában a hüvelyesek családjába tartozik, így a babbal, lencsével és szójával is rokonságban áll, mégis előszeretettel soroljuk a diófélék közé. Eredetileg Dél-Amerikából származik, és sokoldalúságának köszönhetően a világ egyik legkedveltebb alapanyaga. Nemcsak pörkölve és sózva kínál igazán finom, karakteres ízélményt, hanem olajat, mogyoróvajat, lisztet vagy fehérjekoncentrátumot is készítenek belőle. A földimogyoró kiemelkedően magas fehérjetartalommal, élelmi rostokkal és egészséges zsírokkal büszkélkedhet, emellett számos nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot rejt magában. Különösen gazdag B-vitaminokban (B1, B3, B7, B9), E-vitaminban, valamint magnéziumban, rézben, mangánban és foszforban. Alacsony szénhidráttartalma és kedvező glikémiás indexe további plusz pont, hiszen így a vércukorszintre is kímélő hatással van.
Sós, pörkölt földimogyoró felhasználása
A pörkölt és sózott földimogyorót fogyaszthatja önmagában ropogtatnivalóként, de nagyszerűen gazdagítja a házi készítésű gyümölcs- és magkeverékeket is. Ha kedveli az édes-sós kombinációkat, érdemes desszertekbe, süteményekbe csempészni, vagy akár vajas állagúra őrölni, hogy saját mogyoróvajat készíthessen belőle. Felhasználhatja továbbá különféle szószokhoz, mártásokhoz, sütéshez-főzéshez, így a konyhában is számtalan variációt kínál.