Pekándió jellemzői és előnyei
A pekándió megjelenésében hasonlít a dióra, de hosszúkásabb, puhább és édesebb ízű. Héja sima, színe a sárga, barna és narancs árnyalataitól függően változhat, míg belül igazán ínycsiklandó, zsenge magot találunk. Mint a legtöbb dióféle, a pekándió is magas zsírtartalmú, ám javarészt egészséges zsiradékot tartalmaz, és fehérjetartalma akár a 10%-ot is elérheti. Emellett bőséges forrása az A-provitaminnak, többféle B-vitaminnak, káliumnak, kalciumnak, vasnak és foszfornak. Mindössze öt szem pekándióval a napi ajánlott cinkbevitel egyhatodát is fedezhetjük.
Pekándió felhasználása
A pekándió remekül illik különféle süteményekbe, péksüteményekbe, kalácsokba és kenyerekbe, de önmagában fogyasztva, vagy az olaját salátákhoz, köretekhez öntetként használva is népszerű. Az amerikai konyha ikonikus desszertje, a pekándiós pite igazi nemzeti finomság, amely a pekándió édeskés ízvilágát emeli ki.