Enyhén édeskés, krémes íz, amely ideális rágcsálnivalóként önmagában, de süteményekbe, desszertekbe vagy akár salátákba is remekül illik. A héja rendkívül kemény, ami a feldolgozást bonyolultabbá teszi, így többek között ez is magyarázza magasabb árát.
A makadámiadió a legkalóriadúsabb diófélék közé tartozik, ráadásul rendkívül magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma. Ezek az ún. „jó zsírok” hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Érdemes azonban mértéket tartani: már 10 szem makadámiadió körülbelül 200 kalóriát és 22 gramm zsírt tartalmaz.
Mangán és tiamin (B1-vitamin): mindkettő nélkülözhetetlen az egészséges anyagcseréhez és az energiaszint fenntartásához. E-vitamin és szelén is megtalálható benne, amelyek a sejtek védelmét szolgálják az oxidatív stresszel szemben. A fehérjék építőkövei segítik az izomnövekedést, -regenerációt és támogatják az immunrendszert. Már néhány szem elfogyasztása is gyorsan laktató.
Ideális nassolnivaló diétás vagy tudatos étrend részeként is, feltéve, hogy figyelembe vesszük magas kalória- és zsírtartalmát.
Makadámdió felhasználási tippek
Legtöbben egyszerűen magában szeretik ropogtatni, hogy kiélvezzék a makadámiadió jellegzetes, vajas aromáját. Továbbá a durvára darabolt diószemek kiválóan illenek kekszekbe, aprósüteményekbe vagy muffinokba, illetve sós fogásokba, például salátákhoz, ázsiai rizses ételekhez. Pürésített formában különleges „vajat” vagy mártást is készíthetünk belőle, amely gazdagabb ízt és selymes textúrát ad akár egy egyszerű szósznak is.
Makadámdió tárolása
Az optimális frissesség és íz megőrzése érdekében hűvös, száraz helyen érdemes tartani, légmentesen zárt dobozban vagy zacskóban. A diófélék könnyen avasodnak, így felbontás után érdemes minél hamarabb elfogyasztani vagy hűtőben tárolni.