Jellemzők és előnyök
A szezámmagban megtalálható B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint E-vitamin és béta-karotin. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mennyiségű kalciumot (670 mg/100 g), magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, vasat, rézt és mangánt tartalmaz.
A szezámmag kalciumtartalma meghaladja a tejét, így különösen hasznos lehet a csontok és fogak egészségének támogatásához. Terhes és szoptató nők számára is ajánlott, de sportolók, diákok és kemény fizikai vagy szellemi munkát végzők is hasznát vehetik.
Telítetlen omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakban gazdag, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez. Jelentős fehérjetartalma miatt kiváló növényi fehérjeforrás, így vegetáriánus vagy vegán étrendekben különösen fontos lehet. A magas rosttartalom jótékony hatással van az emésztésre, és segíthet a megfelelő teltségérzet kialakulásában.
Felhasználás
Mivel a szezámmag kemény, érdemes felhasználás előtt darálóban őrölni, hogy a benne lévő értékes tápanyagok minél hatékonyabban szívódjanak fel. Készíts tahinit (szezámvaj), amely alapja lehet hummusznak, szószoknak, kenyőkrémeknek (édes és sós változatoknak egyaránt). Remekül illik zabkásákba, salátákba, rizses fogásokba, hüvelyesekkel, zöldségekkel, halakkal és tenger gyümölcseivel kombinálva. Díszítésként ropogós textúrát és ízt ad.
Keverd mézzel vagy cukorral, így tradicionális keleti édességekhez vagy házi szezámcsokihoz is felhasználhatod. Magában megpirítva vagy más magvakkal, aszalt gyümölcsökkel keverve kiváló egészséges nassolnivalót kapunk, amely energiával tölt fel a nap bármely szakaszában.