Napraforgómag jellemzői és előnyei
Kiemelkedően magas minőségű növényi fehérje- és rosttartalommal rendelkezik, továbbá vasban és egészséges zsírokban is gazdag. A napraforgómagban koncentráltan található magnézium, kálium, mangán, triptofán és fenilalanin, melyek hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Jelentős E-vitamin (zsírban oldódó antioxidáns) és szelén forrás, így segíthet védeni a sejteket az oxidatív stressztől.
Napraforgómag felhasználása
Remek kiegészítője lehet sós és édes fogásoknak egyaránt – szórhatjuk salátákra, süthetjük süteményekbe, vagy díszíthetünk vele desszerteket. Könnyedén készíthetünk belőle magvajat vagy növényi alapú „tejet”, melyekkel feldobhatjuk az étrendünket. Müzlik, dió-gyümölcs keverékek vagy pestók alkotóelemeként is kiválóan megállja a helyét. Pirítva, fűszerezve nagyszerű alternatívája lehet a hagyományos nasiknak.