Lencse jellemzői és előnyei:
A lencse a hüvelyesek családjába tartozó egynyári növény, amely elsősorban a mediterrán és közép-ázsiai régiókban terem. Jellegzetes zöldes-barna színéről és enyhén borsos, diós ízéről ismerhető fel. Kiemelkedő tápértéke miatt fontos fehérjeforrás, különösen vegetáriánusok és vegánok számára. Gazdag rostokban, amelyek segítik az emésztést, valamint hozzájárulnak a vércukorszint egyensúlyban tartásához. A lencse nagy mennyiségben tartalmaz vasat, amely támogatja a vérképzést és segít megelőzni a vérszegénységet. Emellett kiváló folsav-, magnézium-, foszfor- és cinkforrás, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, az immunrendszer erősítéséhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. B-vitaminjai segítenek a szervezet energiaellátásában és támogatják az agyműködést.
Lencse felhasználása:
A lencse egyik nagy előnye, hogy főzés közben nem esik szét, ezért remek választás salátákhoz, rakott ételekhez vagy köretekhez. Főzés előtt érdemes alaposan megmosni, de nem szükséges beáztatni. Közepes főzési ideje van, körülbelül 30-40 perc alatt elkészül, és főzés után is megtartja formáját. Felhasználási lehetőségei rendkívül változatosak: levesekben, főzelékekben, pástétomokban, vegetáriánus fasírtokban vagy akár rizses egytálételekben is kiválóan megállja a helyét. Remek párosítás különféle zöldségekkel, fűszerekkel és gabonafélékkel, például bulgurral vagy quinoával.