A fehér JAS salátabab rendkívül gazdag fehérjében, ami nélkülözhetetlen a sejtek regenerálódásához és az izomzat megfelelő működéséhez. Kiváló növényi fehérjeforrás, így vegetáriánusok és vegánok számára is ajánlott. Rosttartalma segít az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, támogatja a bélműködést és hozzájárul a székrekedés megelőzéséhez. Ásványi anyagokban is bővelkedik: nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot és vasat. Ezek az ásványi anyagok támogatják a szív- és érrendszer egészségét, segítik a csontok erősítését, valamint hozzájárulnak a vérkeringés megfelelő működéséhez. A B-vitaminok széles skáláját tartalmazza, így hozzájárul az idegrendszer egészségéhez, a sejtek energiatermeléséhez és az anyagcsere folyamataihoz. Folsavtartalma miatt kifejezetten ajánlott várandós nők számára, mivel segít a magzati fejlődésben. Magas antioxidáns-tartalma révén pedig támogatja az immunrendszert és hozzájárul a sejtek védelméhez.
Fehér salátabab (JAS) felhasználási lehetőségek
A fehér JAS salátabab könnyen elkészíthető, főzés előtt érdemes beáztatni 8-12 órán át, hogy gyorsabban megpuhuljon és könnyebben emészthető legyen. Főzési ideje körülbelül 30-40 perc, és főzés után kellemesen lágy, krémes állagúvá válik.
Felhasználása rendkívül sokoldalú, salátákban – friss zöldségekkel, fűszerekkel és olívaolajos dresszinggel kombinálva könnyű és tápláló fogás készíthető belőle. Krémes állaga miatt sűrítőként is kiváló, emellett gazdagítja az ételek fehérjetartalmát. Egytálételekben rizzsel, quinoával vagy más gabonákkal párosítva teljes értékű fehérjeforrást kapunk.
Citromlével, fokhagymával és fűszerekkel ízesítve kiváló kenyérre kenhető krém vagy mártogatós készíthető belőle. Kicsit megpirítva kellemes ropogós textúrát kap, és kiváló köretként szolgálhat húsok vagy zöldséges fogások mellé.
Fehér salátabab (JAS) fűszerezése
A fehér JAS salátabab semleges íze miatt remekül fűszerezhető: jól illik hozzá a fokhagyma, rozmaring, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom, füstölt paprika vagy akár egy csipetnyi chili is.