A cseresznye egy lédús csonthéjas gyümölcs, amelynek húsa akár 80%-ban vízből és természetes gyümölcscukorból áll. Magas ásványianyag-tartalma révén jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, jódot, szilíciumot, vasat, cinket, foszfort, kalciumot és káliumot, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Emellett gazdag antociánokban, amelyek természetes növényi színanyagok és egyben erős antioxidánsok, segítve a sejtek védelmét az oxidatív stresszel szemben.
Az aszalt cseresznye kiváló kiegészítője lehet reggeliknek, például müzlinek vagy zabkásának, valamint süteményeknek és desszerteknek, különösen a sütés szerelmesei körében népszerű. Bár a csonthéjas gyümölcsök magtalanítását nagy gondossággal végzik, technológiai korlátok miatt előfordulhat, hogy egy-egy darabban apró magmaradványok maradnak. A beszállítók folyamatosan fejlesztik az eljárásokat ennek csökkentése érdekében, de teljes mértékben még nem kiküszöbölhető.